onsdag den 8. september 2010

Ugeblade, hæfter og bøger fra dengang

Jeg har en ting med gamle ugeblade. De er bare lækre hele vejen igennem, fra omslaget til skrifttyperne, til måden man skrev på dengang. Jeg har længe haft en god stak Alf og damerne fra 50'erne, men for nylig stiftede jeg bekendtskab med Tempo:

Er det ikke bare en fin forside?

Mine blade er alle sammen fra 30'erne, og i perfekt stand. Lækkert! Indeni er der de fineste tegneserier, noveller, kontaktannoncer/pennevenner osv. Min yndlingssider er klart Hjerte-Pusle der simpelthen er skrevet i det mest henrivende formelle sprog, man slet ikke kan forestille sig at benytte i dag:

To unge Landvæsenselever søger herigennem Korrespondance med to høje, naturlige unge Piger i 19 Aars Alderen, helst fra Sjælland. Interesser alt, hvad der er sundt og godt. Alle Breve med Foto besvares. 6897. Jyde, 19 Aar, 182 cm. 6898. Sjællænder, 19 Aar, 179 cm.


Hallo ! Hallo ! Nordjylland kalder. Vi er tre livsglade Piger, som ønsker at korrespondere med tre livsglad Fyre. Interesse: Alt mellem Himmel og Jord. Svar med Foto ønskes. 6886. Den gyldenblonde. 6887. Den mørkeblonde. 6888. Den mørke


Haandværker, 36 Aar, 181 cm mørk, kraftigt bygget, ønsker paa grund af Arbejdsløshedens Kedsomhed Korrespondance med en forstaaende Dame i passende Alder, helst fra Randers- ellers Aarhusegnen. Musikinteresse (Tenorbanjo og Mandolinbanjo), Cykleture, Spadsereture og hjemlig Hygge. Svar med Foto. 6906. Tenorbanjoen, Randers.I går modtog jeg en pakke med et strikkehæfte i fra 1949:

Hjertegarnets STRIKKEBOG ved Fru Garn og Frk. Strik


Det har nok været et slags reklamehæfte engang, for det er udelukkende Hjertegarn der benyttes. Der er dog også reklamer indeni, bla. for Beauvais.

 Nu skal jeg blot igang med strikkeriet igen, så jeg kan lave nogle af disse skønne bluser:
Derudover var der en bog med, om at være (hus)mand. For moderne mænd, hjælper også til i hjemmet!


Bogen er fra 1956, og har en masse fine illustrationer med små digte til, mange nyttige tips og velmenende råd til den moderne mand:

Hvert barn tør kalde et hjemmepjok
den mand, der ikke er huslig nok.

En anvisning i hvorledes kluden skal foldes...Er De glad for Deres kone,
vil hun synes, det er dejligt,
hvis De af og til giver hende
kaffe eller te på sengen, og især
når hun har haft travlt, eller 
om søndagen, hvis det er hende,
der er først opppe på alle hver-
dage.


Sidst, men ikke mindst, er der lidt omkring naboer:Super fin bog! Og selvom det egentlig var til min kæreste, tror jeg nu det er mig, der får størst glæde af den. hæhæ.


8 kommentarer:

Junette sagde ...

Lol, tenorbanjo og mandolinbanjo! Jeg som troede en banjo er en banjo. :-)

Jeg har også en svaghed for gamle magasiner. Og morer mig også over sproget og de emner tager op. Jeg er også helt pjattet med billeder, reklamer og illustrationer med husfruer i "new look" kjoler.

Har lige opdaget din blog og meldt mig som fast læser. Elsker dit profilbillede!

Camille sagde ...

Ja, der er åbenbart mere i disciplinen Banjo end man lige kunne ane... :D

Fantastisk sund interesse du har dig, og ja... dejligt at se andre med samme sunde interesse (for nu at blive i Hjerte-pusles ånd). Hvilke magasiner har du i din samling? Kunne være sjovt at se flere!

Og mange tak! og har også lige meldt mig som fast læser på din blog. sikke vi hverdage'r den! :D

ps: jeg kan se du har en blog der hedder e-designer... og hedder Junette... du har vel ikke gået på e-designeren i Hellerup?

Junette sagde ...

Hey, er det dig som jeg lavede projekt med, men som aldrig blev til noget? :-)
Jeg skulle lave print til din kjole?

Camille sagde ...

haha ja, det var det da!

Men tekstilprinteren ville ikke som vi ville, og læreren havde ikke tid til at hjælpe med farverne, så jeg endte med at måttte købe noget alm. prikket stof, og så var idéen lissom' røget. :(

Men det var sådan et fint print du lavede!

Junette sagde ...

Mange dage senere:

Du må ikke spørge mig om hvad mine gamle blade hedder. Jeg kan simpelthen ikke huske det, men det er ungdomsblade fra 20-30erne ca. De er arvet fra ekskærestes mormor.. Jeg har lige prøvet om jeg kunne finde stakken, men jeg har et hjem med ret mange ting som samtidig roder, så hvis man finder noget er det ganske tilfældigt og lidt et held. :-)
Til gengæld fandt jeg en stak Alt om Håndarbejde og Bo Bedre fra halvfjerdserne. Her er sproget ikke nær så morsomt, men det er håret, brillerne og skægget!

Ja, det var et sjovt print jeg lavede dengang. Arja vores designlærer ville gerne købe det :-D
Men det blev det første og eneste digitale print jeg har lavet i Illustrator.

Camille sagde ...

lyder fedt med halvfjerdserne også. Hvert årti har nu sin charme. haha.

Fedt med printet! Jeg havde Arja i Illustrator på første år. Hun bor eller har firma på samme gade som mit firma ligger.

Mie sagde ...

sejt med de gamle ugeblade. leder selv efter gamle strikkemønstre fra 40'erne og 50'erne. nogen der har ideer til hvor de kan findes?

Camille sagde ...

Jeg ved det faktisk ikke, ikke udover gamle strikkehæfter som dette, fundet på loppemarked.

Måske man kan scanne dem ind og bytte scans?