onsdag den 23. marts 2011

Lidt porcelænshistorie

Nu hvor jeg har berettet vidt og bredt om Danild stellet, synes jeg det er på tide med lidt baggrundsinfo. Jeg synes i hvert fald selv den slags er interessant at læse, så here it comes:

I dag kalder vi det oftest for "Lyngby Porcelænsfabrik", men i virkeligheden er det mere korrekt at sige Porcelænsfabrikken Danmark. Det var nemlig navnet på fabrikken, der lå i Lyngby, og lukkede i 1969, efter 33 års porcelænsproduktion.


I 1956 startede man produktionen af det moderne hverdagsstel Dan-ild, der blev solgt under sloganet
"Fra ild til bord". Der findes en del forskellige mønstre på Danild, mest kendt er "Lotus" og "Harlekin" - men det er også her "mit" stel Danild nr. 66/ Blå-Grå dråbe hører ind under.  Jeg har prøvet at søge på hvornår de forskellige dekorationer/varianter blev indført, for at få årstal på mine stel, men kan ikke finde andet end at de startede Danild i 1956. Måske nogle af jer derude ved mere?

Det er grundlæggende det samme stel, men med forskellige dekorationer. Der fandtes et væld af dele, både de klassiske spisestelsdele som middagstallerkener, dybe tallerkener, tekopper og kaffekopper - men også smørbrikker, vaser, kuvertaskebægre, cigaretholdere mm. ALT til at dække et matchende bord!

Udover at jeg synes stellet er pænt, finder jeg også stemplerne interessante. På mine stel-dele, har jeg fundet disse tre forskellige stempler:

Lyngby Danmark. Det jeg synes er det mest rigtige, da det indikerer at tallerkenen er produceret på Lyngby Porcelænsfabrik. Fabrikken blev startet op i 1935 af Niels Holst og Christian Knudsen, og på fabrikken fremstilledes der udekoreret porcelæn, som Københavns Porcelænsmaleri så kunne dekorere.


Dan-ild Ildfast. Dette stempel var logo 1961-1969 for Niels Holst & Søn, og blev kun benyttet på importporcelæn. Dvs. selve porcelænet er fremstillet i udlandet, og dekoreret i Danmark


Dette stempel er som det forgående, men det er et mærke der er klistret henover et andet stempel, hvorefter det er brændt fast. I princippet er det jo det samme som det forgående, men jeg kan ikke lade være med at favorisere det andet.


Kigger du på stemplet i bunden af dine ting?

5 kommentarer:

Line - paddehatten.blogspot.com sagde ...

Hvor spændende, jeg har lige lavet et indlæg om mit stel Aluminia Corinna.

biaw sagde ...

Tak for info! Hvis du en dag kommer forbi Roskilde, har Kirkens Korshærs Genbrug i Munkebro 1 et ganske fint udvalg af Danild-stellet.
Jeg kigger også på stemplerne på mit Blå Blomst og initialerne på maleren - kun ganske få er malet af den samme og det er et komplet stel til 12 pers!

Brugskunst sagde ...

Super interessant,- jeg elsker at få mere at vide. Har ikke selv Danild men min veninde købte det på loppemarked sidste år...

Camille sagde ...

Fedt Line! Har været inde og kigge. :)

biaw... tak for tippet! Mangler du i øvrigt en Blå Blomst kaffekande?

Brugskunst.. Ja, jeg synes også det er sjovt at vide lidt om tingene, men ih det er svært at finde informationer på mange ting.

Anonym sagde ...

Jeg er lidt forvirret over det "rigtige" Lyngby stempel. I mit Danild 42 grøn stribe står "Lyngby Porcelæn" med meget flot svungen skrift. Jeg mener, det er det originale?